Czy herbata leczy raka?

Wysłane przez: Amazing Tea W: Herbaty świata Na: Komentarz: 0 Trafienie: 66

"Czy nasza herbata leczy raka?"

Moi drodzy w związku z pytaniem jednego z naszych czytelników "Czy nasza herbata leczy
raka?" pragniemy poruszyć ten niezbyt przyjemny temat ale bardzo istotny w obliczu naszej cywilizacji.
Niestety Panie Danielu ... niestety dla mnie, Pana i innych osób, do tej pory nie ma skutecznego lekarstwa
na raka :( Szkoda bo statystyki zachorowań oraz ich dynamika są zatrważające zwłaszcza w ostatnich
latach!
Z pewnością każdy z nas zdaję sobie jednak sprawę, że zdrowy tryb życia jak również zdrowe nawyki
żywieniowe pomagają znacznie zlikwidować prawdopodobieństwo zachorowań na raka oraz wesprzeć
walkę z nowotworami.
Natomiast z pewnością na szersze omówienie w kontekście profilaktyki antyrakowej zasługują
wyjątkowe właściwości zielonej herbaty, która zawiera antyutleniające wtórne substancje roślinne –
polifenole. Mało kto wie, że herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na całym
świecie. Po wypiciu zielonej herbaty w naszej krwi znacząco podnosi się poziom ważnych w kontekście
profilaktyki przeciwnowotworowej przeciwutleniaczy. Zdaniem ekspertów, najbardziej wartościowa jest
herbata liściasta. Liście herbaty powinny mieć jednolity wygląd i mniej więcej tę samą wielkość, nie
powinny zawierać kawałków gałązek i łodyg. Pozytywne właściwości zielonej herbaty znane są już
od wieków. Specjalne wyłapywacze wolnych rodników w zielonej herbacie nazywają się
katechinami (EGCG galusan epigallokatechiny). W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że
EGCG hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet uruchamia ich program
samozniszczenia (apoptozę). Katechiny ograniczają tworzenie nowych naczyń włosowatych, które
mogłyby potencjalnie zaopatrywać komórki nowotworowe w tlen i cukier. W ten sposób ogranicza groźbę
metastazy – powstawania przerzutów raka. Podczas „herbacianych testów” z udziałem ludzi wykazano
pozytywny wpływ zielonej herbaty wśród pacjentów chorych na białaczki i chłoniaka. Zmniejsza ona
również ryzyko raka odbytu. Japońscy i chińscy badacze zauważyli już przed wieloma laty, że w
okolicach, w których pije się dużo zielonej herbaty, rzadziej stwierdzane są przypadki raka skóry i
żołądka niż w regionach, gdzie zielonej herbaty pija się mniej. Zarówno czarna, jak i zielona herbata
pochodzą z tej samej rośliny (Camelia sinensis), różnica między nimi wynika jednak z odmiennych metod
przetwarzania liści po zbiorach. Przy przetwarzaniu zielonej herbaty proces utleniania jest zahamowany.
Niesfermentowana zielona herbata zachowuje większą ilość dobroczynnych katechin.


BIAŁA, CZARNA, CZERWONA I ZIELONA HERBATA W PROFILAKTYCE RAKA

Herbata zielona jest w najmniejszym stopniu poddawana obróbce. Produkuje się ją w trzech etapach, każdy z nich ma istotny wpływ dla jej jakości końcowej. Jednym z pierwszych etapów jest sparzenie parą świeżo zebranych liści
(dzięki czemu dochodzi do zneutralizowania enzymów odpowiadających za fermentację i zachowania
oryginalnego koloru liści), kolejno po ochłodzeniu i osuszeniu liście są zwijane w małe kuleczki (aby
rozbić ich komórki i wyzwolić aromat), następnie poddaje się je suszeniu. Warto zaznaczyć, że o jakości
herbaty decydują przeprowadzone precyzyjnie wszystkie wymienione etapy oraz warunki uprawy.
Zielona herbata obfituje w związki wykazujące właściwości przeciwnowotworowe takie jak:
flawanole i flawony oraz witaminy: C, E, K B oraz jony potasu, fluoru i glinu. Wyniki dotychczas
przeprowadzonych eksperymentów wskazują na dobroczynne działanie tej odmiany herbaty w
zapobieganiu rozwoju choroby nowotworowej, a w szczególności raka pęcherza, prostaty, żołądka
oraz piersi. Obecny stan wiedzy pozwala wierzyć, że picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko
rozwoju komórek nowotworowych, gdyż jak udowodniono w badaniach in vitro EGCG (galusan
epigalokatechiny) – hamuje ona wzrost szczepów komórek rakowych, w tym białaczki szpikowej, raka
nerki, piersi, skóry, prostaty i jamy ustnej. Prawidłowy czas parzenia: 3-5 minut (zalać wodą o
temperaturze 60-80oC). Herbata biała jest produkowana z młodych pączków (jeszcze przed
rozwinięciem liści). Młode pączki poddawane są procesowi więdnięcia i suszenia, dzięki czemu herbata
zachowuje swoje naturalne właściwości. Podczas zwijania pączków dochodzi do niepełnej fermentacji,
dzięki czemu możne uzyskać napój o bardzo delikatnym, bursztynowym kolorze oraz bardzo delikatny
smak. Charakteryzuje się największą zawartością polifenoli wśród wszystkich herbat oraz bardzo
wysokim działaniem antyoksydacyjnym. Zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny. Posiada również
najwięcej tanin ze wszystkich typów herbat, dzięki czemu wykazuje silne działanie pobudzające. W chwili
obecnej spożycie białej herbaty w Polsce jest znacznie ograniczone głównie ze względu na jej cenę.
Podobnie ma się sytuacja odnoście rzetelnych doniesień potwierdzających jej wysoki potencjał
przeciwrakowy. Można jedynie przypuszczać, że biała herbata pomaga w usuwaniu z organizmu
substancji potencjalnie kancerogennych, wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz zdecydowanie
ułatwia trawienie, ma również właściwości odprężające i obniża ciśnienie krwi. Regularne spożywanie
białej herbaty może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a co z tym idzie wykazuje
ochronne właściwości na układ krwionośny. Aby wydobyć jak najwięcej polifenoli z tej odmiany herbaty
zaleca się na szklankę wsypać 2-3 łyżeczki i parzyć 3-4 minuty (w gorącej, ale nie wrzącej wodzie).
Warto zaznaczyć, że herbata w torebkach ma zazwyczaj niską jakość, a co za tym idzie mniejszą
zawartość polifenoli. Dobrze zaparzona biała herbata powinna mieć delikatnie bursztynowy kolor i
subtelny aromat.

Herbata czarna jest produkowana w podobny sposób jak herbata zielona, z tym, że liście sparza się zazwyczaj na końcu procesu, a nie na początku. Oczywiście poddaje się je obróbce termicznej (aby obniżyć zawartość wody i uwolnić enzymy odpowiedzialne za utlenianie liści), kolejno liście są zwijane, aby rozbić ściany komórek przed fermentacją.

W procesie fermentacji polifenole przekształcają się w czarny pigment. Proces fermentacji jest powstrzymywany w końcowym etapie przez poddanie liści działaniu gorącej pary, która bezpośrednio dezaktywuje enzymy i eliminuje nadmiar wilgoci. Bardzo podobnie jak w przypadku herbaty zielonej, jakość herbat czarnych jest zależna od
warunków uprawy, procesu produkcji oraz umiejętności jej wytwórców. Prawidłowy czas parzenia: 3-5
minut. Herbata czerwona uważana jest za najbardziej aromatyczną herbatę na świecie. Łączy w sobie
cechy herbaty czarnej i zielonej, charakteryzuje się specyficznym korzennym smakiem. Podczas
produkcji poddawana jest dodatkowemu procesowi fermentacji mikrobiologicznej, dzięki czemu zawiera
w swoim składzie sporo mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka
(głównie w odniesieniu do herbaty czarnej). Charakteryzuje ją również wysoka zawartość wapnia,
magnezu, żelaza, cynku, i selenu oraz dobrze przyswajalnej przez organizm witaminy C. Prawidłowy
czas parzenia 3-8 minut.

PRZECIWRAKOWE WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY

Każda herbata(nie tylko zielona) zawiera kilkaset różnych związków, które nadają jej charakterystyczny zapach, smak oraz charakterystyczne właściwości ściągające. Zielona herbata zawiera sporo, wspomnianych już
wcześniej katechin, z których 3-galusan epigalokatechiny (EGCG) stanowi najbogatsze źródło
przeciwrakowe. Zawartość katechin zależy głównie od warunków uprawy, bezpośredniego składu
mieszanki, pory zbiorów oraz technologii produkcji. W toku wielu badań okazuje się, że znacznie wyższy
poziom EGCG odnotowuje się w herbatach japońskich niż chińskich. Dodatkowo bardzo istotnym
czynnikiem wpływającym na ilość polifenoli jest czas parzenia herbaty. Warto wiedzieć, że parzenie
krótsze niż 5 minut pozwala uwolnić się ok. 20% tej ilości katechin, które można uzyskać w czasie 8-10
minut. Dodatkowo herbata średniej jakości lub też zbyt krótko parzona, może zawierać ponad 60% mniej
polifenoli niż herbata wysokiej jakości, doskonale zaparzona. W związku z powyższym te różnice mają
znaczny wpływ na potencjał przeciwrakowy zielonej herbaty. Badania prowadzone w ostatnich latach
wskazują na dobroczynne działanie tej odmiany herbaty w zapobieganie rozwoju choroby nowotworowej,
a w szczególności pęcherza, prostaty, żołądka oraz piersi. Obecny stan wiedzy pozwala wierzyć, że picie
zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko rozwoju raka, gdyż jak udowodniono w badaniach in vitro
EGCG hamuje wzrost szczepów komórek rakowych, w tym białaczki szpikowej, raka nerki, piersi, skóry,
prostaty i jamy ustnej. Również badanie prowadzone na zwierzętach wykazały, że zielona herbata
zapobiega rozwojowi guzów wywołanych przez kancerogeny (głównie nowotwory: płuc, przełyku, skóry,
piersi, żołądka czy okrężnicy). Jednak jedną z najsilniejszych właściwości zielonej herbaty powinna być
wymieniana jej niezwykle silna aktywność w procesie angiogenezy.

Prace Zespołu Laboratorium Medycyny Molekularnej w Montrealu wykazały, że spośród wszystkich zidentyfikowanych cząsteczek pochodzenia żywieniowego EGCG najsilniej blokują aktywność receptora VEGF, który odgrywa istotną
rolę w inicjacji procesu angiogenezy. Natomiast inne badania wykazały, że antyutleniające działanie
katechin znajdujących się w zielonej herbacie jest 20 razy silniejsze niż witaminy E. Składniki tego
napoju mają także korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi oraz na poziom ciśnienia krwi.
Japońscy oraz chińscy badacze zauważyli, że w okolicach, w których pije się dużo zielonej herbaty
rzadziej odnotowuje się przypadki zachorowania na raka skóry, żołądka, niż w regionach, gdzie zielonej
herbaty się po prostu nie pija.

EGCG – GALUSAN EPIGALLOKATECHINY- WYŁAPYWACZ WOLNYCH RODNIKÓW EGCG zaliczany do kwasów fenolowych o działaniu przeciwrakowym, zapobiega on typowemu dla procesu nowotworowego niekontrolowanemu wzrostowi komórek. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że dzięki tej substancji dochodzi do zablokowania aktywności poszczególnych rodzajów białka, które odpowiedzialne są za wysyłanie sygnałów do podziału jądra
komórkowego. EGCG blokuje urokinezę, enzym którego komórki nowotworowe używają do „wniknięcia”
w inne komórki. Dodatkowo poza EGCG wzrost nowotworu hamują również inne kwasy garbnikowe
znajdujące się w zielonej herbacie. Wykazano, że ECGC wykazuje silne działanie prewencyjne w
stosunku do sporej liczby substancji wywołujących nowotwory min.: przełyku, jelit, wątroby oraz płuc. Co
więcej katechiny wpływają na różnicowanie i proliferencji komórek tkanki tłuszczowej, przez co
zapobiegają rozwojowi otyłości, która jak powszechnie wiadomo jest istotnym czynnikiem zachorowania
na nowotwory takich narządów jak: nerki, jelita, przełyk, piersi czy macica. Chemoprewencyjne działanie
katechin zielonej herbaty polega również na pobudzaniu do pracy systemu antyoksydacyjnego komórki,
jeszcze zanim dojdzie do procesu nowotworzenia. Udowodniono również, że galusan epigalokatechiny
może być stosowany razem z innymi substancjami (o potencjale przeciwnowotworowym) np. z
kurkuminą w leczeniu nowotworów przełyku. Dodatkowo katechiny znajdują zastosowanie w
zapobieganiu kardiotoksyczności chemioterapeutyków. To głównie związkom znajdującym się w zielonej
herbacie przypisywane jest działanie blokujące rozwój już istniejących komórek rakowych, szczególnie
nowotworów przewodu pokarmowego (jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, trzustki, jelita grubego i
okrężnicy), piersi oraz skóry. W rezultacie czego katechiny działają na każdym z trzech etapów
powstawania nowotworu (inicjacja, promocja, progresja). Badania potencjału antyutleniającego polifenoli
herbaty wykazały, że zarówno zielona jak i czarna herbata wykazują większe zdolności pochłaniania
rodników peroksylowych w porównaniu do czosnku, brukselki czy szpinaku.

HERBATA W PROFILAKTYCE RAKA – PODSUMOWANIE

W chwili obecnej najwięcej dowodów naukowych o przeciwnowotworowym potencjale herbat kierowane jest w kierunku herbaty zielonej, jednak powoli w kubkach wielu konsumentów zaczyna pojawiać się mniej przebadana pod kontem właściwości przeciwrakowych herbata biała. Potrzeba jednak jeszcze wielu badań aby jednoznacznie wskazać, które związki znajdujące się w tej herbacie i w jaki sposób mogą wpłynąć na chemoprewencję chorób
nowotworowych. Obecny stan wiedzy zaleca wypijać dziennie 2-3 filiżanki zielonej, liściastej herbaty
(najlepiej pochodzącej z upraw ekologicznych). Należy jednak pamiętać o odpowiedniej temperaturze
oraz czasie parzenia poszczególnych rodzajów herbat. Zielona czy biała herbata powinna stanowić
dodatek do różnorodnej diety. Najsilniejszym związkiem, który powstrzymuje wzrost komórek
nowotworowych, hamuje angiogenezę oraz osłabia działanie prozapalne IL-8 jest występujący między
innymi w zielonej herbacie galusan epigalokatechiny. Nie należy zapominać o wielu innych korzyściach
płynących z regularnego picia herbaty, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych,
miażdżycy naczyń krwionośnych i otyłości.

zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/antyrakowe-przeciwnowotworowe-wlasciwosci-zielonej-
herbaty-polifenole/ |

Podsumowując rola jaką odgrywa herbata w naszym żywieniu jest dość istotna w profilaktyce
antynowotworowej, zdrowe nawyki żywieniowe w tym między innymi picie herbaty oraz zdrowy tryb
życia może znacznie pomóc a napewno nie zaszkodzi :)

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień