Herbaciane drinki

Wysłane przez: Amazing Tea W: Herbaty świata Na: Komentarz: 0 Trafienie: 46

Herbaciane drinki to sposób na zaskoczenie gości sylwestrowych.

Choć pomysł na łączenie naparów herbacianych gorących czy zimnych to nic nowego. Jedyną zasadą podczas sporządzania herbacianych drinków, jest przygotowanie świeżego naparu tuż przed skomponowaniem pysznego koktajlu. Należy również odrobinę wydłużyć czas parzenia i użyć większej ilości liści. Oto kilka oryginalnych przepisów na drinki z herbatą:

Royal Tea

Przepis ten to nic innego jak herbata z ginem. Na każde 2 części Earl Gray weź 2 części  Ginu typu London Dry, zmieszaj składniki, dodaj trochę cukru i soku z cytryny do smaku. Podawaj na zimno z lodem – i herbata królewska gotowa.

Szkocka na zielono

Do 150ml zielonej herbaty np. Green Spiral wlej 40ml szkockiej whisky. Dodaj lód i to wszystko. Zamiast whisky polecamy użycie Koniaku lub dobrej Brandy. Herbatę warto wcześniej dosłodzić np. syropem cukrowym.

Dla wszystkich potrzebujących rozgrzania proponujemy skorzystać  z przepisów na rozgrzewające alkohole w połączeniu z herbatą  oraz startym imbirem, cynamonem czy goździkami. Pierwsza propozycja to grzane wino . Do czerwonego wina należy dorzucić cytrynową skórkę, goździki, laskę cynamonu oraz dodać sporą porcję czarnej herbaty np., Ceylon dosłodzić według własnego upodobania miodem lub syropem cukrowym. Całość należy doprowadzić do wrzenia następnie przelać do szklaneczek udekorować plasterkami pomarańczy i cytryny.

Podobnie ciekawy jest przepis na zimowy Grog. Tradycyjny przepis to połączenie identycznej ilości ciemnego rumu z koniakiem, podgrzewanego z miodem i korzennymi przyprawami gałką muszkatołową, cynamonem i goździkami. Dodatek czarnej herbaty np. Golden Monkey doskonale złagodzi mocny smak trunku i nada mu niespotykanego smaku. Proponujemy również posmakować lżejszego Cydru który lekko podgrzany świetnie łączy się z owocowo-korzennymi herbatami np. Świąteczny Nastrój. Wystarczy wymieszać wcześniej przygotowane składniki i gotowe. Dla wielbicieli słodkości proponujemy wzbogacić smak syropem cukrowym. Dla miłośników zielonej herbaty propozycja połączenia z likierem pomarańczowym lub dla przełamania smaku migdałowym.  

Dla wszystkich którzy pragną uniknąć bólu głowy w Nowym Roku polecamy bezalkoholowe koktajle . Herbata z racji swego bogactwa smaków może być wyśmienitą bazą do przygotowania również bezalkoholowych drinków. Oto dwie z ciekawszych propozycji autorstwa holenderskiego barmana R. Schinkela

Energetyczny Cocktail to mieszanka 100 ml zmrożonej herbaty miętowej; 30 ml naturalnego soku jabłkowego; 10 ml świeżego soku z limonki; 15 ml syropu cukrowego 12 listków świeżej mięty i 5 cienkich plasterków limonki - całość spływająca po rozkruszonych kostkach lodu.

Romantyczny Sorbet łączy w sobie: 100 ml zmrożonej herbaty o smaku owocowym, np. Moc Witamin ; 40 ml soku z czerwonego grejpfruta, 20 ml syropu cukrowego,dużą łyżkę sorbetu cytrynowego i kostek lodu. Wysoką szklankę należy wypełnić do połowy lodem, wlać sok i syrop cukrowy, dodać sorbet, całość zalać wcześniej schłodzoną herbatą.

Pomysłowe drinki na bazie herbat to świetny pomysł na rozgrzanie każdej zabawy sylwestrowej polecamy skorzystać i bawić się do samego rana.

Korzystając z okazji Wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku oraz spełnienia wszelkich marzeń!!!

 

 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień