Tradycyjna bambusowa miotełka do przygotowywania matchy. Stanowi niezbędny element tego japońskiego rytuału.
Została ręcznie wykonana z jednego kawałka bambusa, na którym precyzyjnie zostały wykonane nacięcia, które tworzą elastyczne wąsy. W dolnej części są lekko wygięte, a wyżej zebrane specjalną nicią i zakończone wygodną rączką.
Jak przygotować matchę przy pomocy miotełki chasen?
Proces należy rozpocząć powoli. Po wsypaniu matchy do wody należy delikatnie mieszać napój dotykając wąsami dna czarki, by proszek się rozpuścił. Następnie należy podnieść nieco chasen, by nie dotykał dna i energicznie mieszać wykonując ruchy przypominające literę W lub M przez ok 10-20sek. Po tym czasie pojawi się charakterystyczna pianka, która powstaje dzięki dużej ilości wąsów, których w miotełce od Moya jest aż 100.
Dla najlepszego efektu zaleca się zmoczyć chasen w gorącej wodzie przed użyciem oraz opłukać po użyciu, a następnie wysuszyć (najlepiej na specjalnej podstawce), nie przechowywać w plastikowym opakowaniu.
materiał: jasny bambus sezonowany
Nie należy myć w zmywarce.