LAPSANG SOUCHONG to herbata, która nikomu nie pozostaje obojętna. Lapsang souchong często uważany jest za „męską herbatę”. Wynika to z jego bardzo silnego i wyrazistego żywicznego smaku i aromatu – bywa czasami porównywany do smaku whisky lub cygar.
Tradycyjne przygotowanie Lapsang Souchong opiera się na osuszaniu liści w dymie z drewna sosnowego, następnie ich fermentacji w drewnianych beczkach oraz ponownym osuszaniu w dymie z drewna sosnowego. Dzięki zachodzącym wówczas procesom, napar posiada wyraźny dymny aromat i smak oraz bursztynowo-czerwonawą barwę.
Oprócz tradycyjnego parzenia herbata chętnie wykorzystywana w kuchni wegańskiej do nadania potrawom wędzonego aromatu i smaku, zastępując wędzone mięsa.
Skład – czarna herbata liściasta
Pochodzenie – Taiwan
Parzenie - 1 łyżeczka herbaty na 200 ml wody w temp. ok. 98 st. Celsjusza, czas zaparzania od 2-5 min pod przykryciem. Nie należy przekraczać zalecanego czasu parzenia. Po zakończeniu czasu należy oddzielić liście od gotowego naparu. Smacznego!