Pu-erh cake Golden Triangle - Wyjątkowo nietuzinkowa herbata o wartości kolekcjonerskiej. Surowy Pu-erh wysuszono oraz sprasowany w duży płaski dysk o wadze ok. 345 gramów. Prawdziwy bestseller i rarytas wśród herbat czerwonych. Nazwa herbaty "Golden Trangle" pochodzi od nazwy dzikiego, nieuprzemysłowionego górskiego rejonu na pograniczu Kambodży, Laosu oaz Tajlandii. W tym dzikim i trudno dostępnym górzystym rejonie występują ponad stuletnie drzewa, z których pozyskano liście do jej produkcji. Przy uprawie drzew herbacianych z rejonu ,,Złotego Trójkąta’’ nie stosuje się środków chemicznych oraz pestycydów, natomiast sama herbata przechodzi wieloletnią powolną fermentację. Wraz z upływem czasu następuję dojrzewanie jej smaku, im jest starsza tym bardziej słodkawy posmak wyczuwa się w naparze, a z czasem zanika charakterystyczna dla Pu erh ziemista goryczka. Herbata unikatowa, warta spróbowania - do zaparzenia wyśmienitego naparu należy odłamywać kawałeczek i delektować się naparem o wyjątkowym, wyrafinowanym smaku.
Właściwości czerwonej herbaty
- Przyśpiesza metabolizm tłuszczów często zwana ,,spalaczem tłuszczów’’.
- Zawiera wiele związków biologicznie czynnych – alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, Wit. E.
- Dzięki wysokiej zawartości garbników, których nabywa w trakcie długotrwałej fermentacji doskonale reguluję pracę żołądka oraz trzustki
- Łagodzi skutki spożycia alkoholu.
- Wzmacnia organizm.
- Pobudza mikrokrążenie.
- Poprawia pamięć.
- Uspokaja.
Wyprodukowano - w Chinach
Skład – herbata Pu erh typu surowego
Parzenie: należy odłamać kawałek herbaty z dysku, umieścić go w czajniku oraz zalać wodą w temp. wody ok. 96 st.C. , parzyć ok. 2-4 min. Po zakończeniu parzenia oddzielić liście od gotowego naparu. Smacznego!