Arktyczny przysmak - herbata do przyrządzenia na zimno – bazę tej wyjątkowej kompozycji stanowi herbata Pu erh. Herbata niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca dzięki zawartości trawy cytrynowej, melona, papai oraz melona. Mieszanka stworzona do parzenia na zimno metodą cold brew. Parzenie na zimno jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego przygotowania herbat dodatkowo uwalnia z herbacianych liści znacznie mniej katechin i teiny. Smak w ten sposób przygotowanej herbaty jest znacznie delikatniejszy. Zimna woda wyciąga z herbacianych liści wyjątkowy balans smakowy oraz nie zawiera goryczy. Nietuzinkowa propozycja dla poszukiwaczy nowych rozwiązań i ciekawych smaków. Polecamy serdecznie!
Sposób przygotowania metodą cold brew:
- Należy podwoić ilość suszu. tj. ok. 2 łyżeczek suszu wsypać do 20 ml. zimnej wody.
- Następnie przykryj i włóż do lodówki.
- Po ok. 8 godzinach wyjmij gotową herbatę z lodówki i przelej do szklanek oddzielając susz od gotowego napoju.
- Herbatę według upodobań można posłodzić oraz udekorować świeżymi owocami oraz kostkami lodu.
Metoda tradycyjna :
- ok. 1 łyżeczki suszu zalać wodą w temp. 90 st.C, zaparzać pod przykryciem ok. 2-4 min. Po zakończeniu czasu parzenia, należy oddzielić susz od gotowego naparu.
Skład: Pu-erh, ananas, papaja, melon kandyz, płatki róży, trawa cytrynowa, aromat.
Kraj pochodzenia: Chiny