Na odporność cudownie aromatyczna i mocno rozgrzewająca mieszanka ziołowa, która skutecznie i w 100% naturalnie wzmocni naszą odporność przy narażeniu na różnego rodzaju infekcję. W składzie kompozycji znajduję się ziele uprawiane w Południowej Afryce prawdziwa bomba witaminowa. Rooibos bo to o nim mowa to bezteinowy napar o działaniu antybakteryjnym i antygrzybiczym, zalecany szczególnie przy obniżonej zawartości żelaza i ogólnym osłabieniu. Doskonały na uspokojenie i nawodnienie naszego organizmu w ciężkim sezonie grypowym. Aby wzmocnić działanie mieszanki wzbogaconą ją w owoce czarnego bzu, kwiat rumianku i jaśminu. Przyjemnie rozgrzewającego charakteru dodaję kardamon wraz z cynamonem i anyżem. Napar prawdziwie ujmujący swym przyjemnym miodowo anyżowym aromatem. Doskonale sprawdzi się późną wieczorową porą wspaniale odprężając i rozgrzewając nasz zmęczony organizm.
Przyjemnej słodkości herbatce doda łyżka miodu. Pamiętaj by go dodać po lekkim ostudzeniu, wówczas miód nie straci cennych właściwości.
Rooibos to wyjątkowe ziele pochodzące z RPA, stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Liczne badania potwierdzają ze rooibos chroni przed atakami wolnych rodników, obniża ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na układ krwionośny. Łagodzi bóle brzucha oraz działa korzystnie na drogi oddechowe.
Rumianek wykazuje silne działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne oraz przeciwalergicznie, działa również t kojąco. Jest szczególnie ceniony jako ziele w okresie przeziębienia.
Czarny bez jego napar obniża gorączkę, działał napotnie i przeciwbólowo. Dzięki obecności kwasu ursolowego wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Stosuje się go w dolegliwościach układu oddechowego, np. przy katarze. Dodatkowo jako środek moczopędny wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Anyż pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom, poprawia pamięć, działa mlekopędnie. Anyż doskonale pobudza wydzielanie błon śluzowych w gardle, krtani, tchawicy. Dlatego może być stosowany do leczenia kataru, kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych oraz przeziębień przebiegających z zaflegmieniem płuc.
Wyprodukowano - w Polsce
Skład: Rooibos, czarny bez, rumianek, liść szałwi, kwiat pomarańczy, jaśmin, cynamon, kardamon, anyż, lawenda.
Parzenie - 1- 1,5 łyżeczki suszu na 200 ml, wody w temp. ok. 80oC, czas parzenia herbaty 1-2 min. Po zakończeniu czasu należy oddzielić susz od gotowego naparu. Nadaje się do trzykrotnego parzenia. Smacznego!