Wydajny Dzień - proponowana herbata to recepta na udany dzień. Starannie skomponowana mieszanka, której bazę stanowi zielona ceylońska herbata w formie gunpowder. Składniki kompozycji znacznie wpływają na obniżenie napięcia psychicznego oraz usuwają szkodliwe substancje z organizmu. Posiadają działanie bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe. Intensywny, przyjemny smak oraz aromat pomarańczy doskonale podkreśla nuta trawy cytrynowej oraz świeża truskawka. Podczas codziennego spożywania pomaga w koncentracji, aktywizuję pracę mózgu poprawiając pamięć oraz pracę układu nerwowego.
Zielona herbata - stosowana od wieków w medycynie chińskiej i japońskiej. Zawiera witaminy: A, B, B2 oraz C, a także dużą ilość soli mineralnych. Według licznych badań, zielona herbata wykazuje działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na wiele chorób cywilizacyjnych (m.in. zmian nowotworowych, schorzeń serca i krążenia), ochrony przed zawałem serca, wyrównania poziomu cholesterolu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym znacznie spowalnia procesy starzenia się organizmu. Japończycy zalecają pić przynajmniej ok. 3 filiżanki zielonej herbaty dziennie, aby zachować zdrowie oraz przedłużyć życie. Zielona herbata pobudza oraz orzeźwia umysł i ciało, dzięki zawartości pochodnej kofeiny - teiny. Substancja ułatwiająca proces uczenia się, poprawiająca zdolność koncentracji oraz zdolności fizyczne ciała.
Pomarańcza - skórka pomarańczowa bogata jest w olejki eteryczne, które działają na organizm odprężająco, wyciszająco i antydepresyjnie. Dzięki jej obecności w herbacie, napar pomagać będzie w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz znacznie usprawni przemianę materii.
Kwiaty jaśminu posiadają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Aromat jaśminu działa uspokajająco, relaksująco i rozluźniająco. Eteryczne olejki jaśminowe uspokajają, ale nie usypiają. Wręcz przeciwnie, pobudzają do aktywności umysłowej, eliminując zmęczenie i senność.
Składniki - ceylon OPA, gruszka, jabłko, skórka pomarańczy, czarna porzeczka, czarny bez, skórka róży, liść brzozy, truskawka, aromat.
Parzenie – 1- 1,5 łyżeczki herbaty na 200 ml wody w temp. ok. 80-90 st. Celsjusza, czas zaparzania od 2-4 min pod przykryciem. Po zakończeniu parzenia należy oddzielić susz od gotowego naparu. Smacznego!