Odporność i zdrowie – osłabiona odporność oraz złe samopoczucie jest powszechnym problemem. Życie w ciągłym pośpiechu, brak ruchu, krótki sen oraz nieregularne jedzenie sprzyjają chorobom oraz licznym infekcjom. Kompozycja Odporność i zdrowie sprawdzi się wśród osób, które w sposób naturalny i w pełni bezpieczny chcą wzmocnić swoją odporność oraz usprawnić działanie układu immunologicznego. W składzie herbatki znajduje się czystek, który od wieków znany jest z wielu właściwości prozdrowotnych oraz czarny bez, prawdziwa bomba witaminowa. Mieszanka łagodząca stany zapalne oraz skracająca czas infekcji, zaleca się stosować w stanach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia, a także profilaktycznie. W smaku wyjątkowo przyjemna z wyraźnie wyczuwalnym cytrynowym aromatem.
Czystek - zioło posiadające cały wachlarz cennych właściwości. Jeden z naturalnych antybiotyków, zawierający antyoksydanty, które "czyszczą" organizm z wolnych rodników wzmacniając odporność. Posiada działanie antywirusowe i przeciwzapalne, wspiera układ immunologiczny.
Czarny bez - napar z owoców czarnego bzu to wszechstronny lek na przeziębienie. Działa napotnie oraz obniża podwyższoną temperaturę ciała. Ma właściwości wykrztuśne, co ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i uszczelnia naczynka krwionośne, co ogranicza rozprzestrzenianie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Łagodne działanie przeciwbólowe pomaga uporać się np. z bólem głowy i gardła często towarzyszącym przeziębieniu. Posiada również silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Werbena – posiada właściwości zbliżone do trawy cytrynowej, dodatkowo działa rozkurczowo oraz przeciwzapalnie. Odpręża, ma właściwości relaksujące, łagodzi migreny i nerwobóle, usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego . Często stosowana jako remedium na stres, uspokaja oraz ułatwia zasypianie.
Składniki – czystek, czarny bez, werbena, nagietek, aromat.
Parzenie – 1- 1,5 łyżeczki herbaty na 200 ml wody w temp. ok. 80-90 st. Celsjusza, czas zaparzania od 2-4 min pod przykryciem. Po zakończeniu parzenia należy oddzielić susz od gotowego naparu. Smacznego!