Lapacho – Herbata Inków Lecznicze właściwości lapacho znane są od setek lat. Napar z kory drzewa jest bogaty w magnez, wapń, mangan i żelazo. Lapacho może być stosowane jako środek na gorączkę, biegunkę czy wrzody żołądka. Ma również właściwości usprawniające trawienie oraz wzmacniające organizm. Lapacho doskonale wzmacnia odporność organizmu.
Najważniejsze właściwości LAPACHO
- łagodzi infekcje,
- zmniejsza stany zapalne,
- wspomaga trawienie,
- wzmacnia system odpornościowy,
- wypłukuje toksyny z organizmu,
- chroni przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym.
- Okłady z kory wspomagają leczenie stanów zapalnych, zakażeń grzybiczych, wyprysków oraz ran.
Sposób przygotowania
Pół litra wody wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj 2 łyżeczki kory z drzewa lapacho i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie odstaw garnek pod przykryciem do ostygnięcia na ok. 15 minut.
Według tradycyjnej receptury napar (czyli zalany wrzątkiem susz - w proporcji 1-2 łyżeczki suszu na filiżankę wody) należy gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Należy zaznaczyć, że napój uzyskany w tradycyjny sposób będzie dość mocny i intensywny w smaku.
Przeciwwskazania
Lapacho nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Ponadto może wchodzić w interakcje z aspiryną.