Truskawki liofilizowane mogą być spożywane na sucho jako naturalne chipsy; gotowane, rozdrobnione lub w całości. Wystarczy zalać je wodą, a produkt uzyskuje całkowitą, naturalną świeżość. Można je stosować jako dodatek do: herbaty, musli, galaretki, kisieli, budyni, zup owocowych, zup instant, kompotów, jogurtów, serków, kaszek, lodów, wypieków.
Truskawki to nie tylko pyszne owoce, ale przede wszystkim wartości jakie mają w sobie; potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, jod, tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę, witaminy: B6 i C; 100 g truskawek zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze. Dzięki temu wzmacniają zdrowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, dziąseł, skóry, zębów i kości. Pomagają również w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie i po intensywnych ćwiczeniach fizycznych. Pektyny i błonnik w nich zawarte pomagają obniżyć poziom cholesterolu i neutralizować substancje toksyczne.
Wartość odżywacza w 100g produktu:
Wartość energetyczna – 328 kcal;
tłuszcz – 4,1g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g;
węglowodany – 56g, w tym cukry – 14g;
białko – 7,2g;
błonnik – 19g;
sól – 0,03g;
Skład: truskawka liofilizowana plastry 100%.
Kraj pochodzenia: Polska.