Oolong 100%

10,50 zł
Brutto

OOLONG to wyjątkowy gatunek herbaty półfermentowanej. Jej nazwę z chińskiego tłumaczymy jako herbatę Czarnego Smoka. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową,w Polsce zaliczana do herbat typu czerwonego. Herbatę ulung można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia – jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak liść herbaty zielonej. Można ją również sklasyfikować jako rodzaj plasujący się pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Herbata w postaci całych liści.

Napar o klarownej złocistej barwie, w smaku i aromacie wyczuwalna nuta miodu oraz drzewa z lekko dymnym tłem.

Waga
Ilość

OOLONG to wyjątkowy gatunek herbaty półfermentowanej. Jej nazwę z chińskiego tłumaczymy jako herbatę Czarnego Smoka. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową,w Polsce zaliczana do herbat typu czerwonego. Herbatę ulung można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia – jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak liść herbaty zielonej. Można ją również sklasyfikować jako rodzaj plasujący się pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Herbata w postaci całych liści.

Napar o klarownej złocistej barwie, w smaku i aromacie wyczuwalna nuta miodu oraz drzewa z lekko dymnym tłem.

Oolong  ma wiele korzystnych właściwości między innymi: działanie przeciwnowotworowe, zmniejsza stężenie cholesterolu, uszczelnia naczynia zapobiegając miażdżycy, opóźnia starzenie się komórek, zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób serca, poprawia pamięć, reguluje pracę jelit oraz wpływa pozytywnie na przemianę materii. Herbata doskonale wpływa na samopoczucie i dodając pozytywnej energii na każdy dzień. Polecana dla miłośników mocnych wrażeń szukających ciekawych rozwiązań i smaków.

Skład: 100 % herbaty oolong

Pochodzenie : Chiny

Sposób parzenia: 1 łyżeczka na 200 ml. wody w temp. 90 stopni Celsjusza od 2- 4 min, pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Do wielokrotnego parzenia.