Oolong DA HONG PAO w tłumaczeniu "Wielka Czerwona Szata", jest jedną z najbardziej znanych odmian herbaty chińskiej, uznawana za synonim prestiżu. To prawdziwa legenda wśród herbat, często nazywana ‘’herbacianym królem’’. Da Hong Pao pochodzi z wyjątkowych, dziewiczych terenów gór Wuyi na północy prowincji Fujian. Posiada duże ciemne lekko zwinięte liście. Zaliczana do mocno fermentowanych jak na herbatę turkusową ok. 60-70%. Cechuję ją wyjątkowy wytworny, dojrzały smak z przyjemnie żywiczno karmelowymi nutami.
Herbata oolong pozytywnie wpływa na regulowanie cholesterolu i cukru we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne oraz reguluje ciśnienie krwi. Duża zawartość antyoksydantów usuwa z organizmu toksyny i szkodliwe wolne rodniki. Działa hamująco na procesy starzenia komórkowego, znakomita w profilaktyce antynowotworowej. Bogactwo soli mineralnych oraz witamin, takich jak A, B, E, C i K. Oolong słynie z działania odprężającego doskonale niweluje skutki stresu.
Pochodzenie - Chiny
Skład –herbata oolong
Parzenie - 1- 1,5 łyżeczki suszu na 200 ml, wody w temp. ok. 90oC, czas parzenia herbaty 1-2 min. Po zakończeniu czasu należy oddzielić susz od gotowego naparu. Nadaje się do czterokrotnego parzenia. Smacznego!