Oolong Tie Ouan Yin tłum. „Żelazna Bogini Miłosierdzia” – herbata oolong (ulung, turkusowa) , wywodzi się z regionu Anxi, prowincji Fujian. Według pradawnej legendy, cudowny smak tej herbaty jest darem mitycznej chińskiej bogini, którym możemy się delektować do dzisiejszego dnia. Do dziś uważa się, że prawdziwą pełnię smaku i aromatu ta herbata odsłania jedynie przed tymi, którzy żyją poczciwie i z miłością do bliźniego. Ci natomiast, którzy prowadzą egoistyczny tryb życia, pozbawiony współczucia oraz empatii nie będą w stanie docenić oraz rozsmakować się w Tie Guan Yin.
Tie Guan Yin jest herbatą częściowo oksydowaną - utlenianą, lub fermentowaną, jedną z najsłynniejszych i popularnych herbat chińskich, czego odzwierciedleniem jest znalezienie się w ofercie najlepszych chińskich restauracji z całego świata. Tie Guan Yin z prowincji Anxi jest oficjalnie uznany za jedną z dziesięciu najlepszych chińskich herbat. Posiada duże liście, zwinięte w małe nieregularne kuleczki, które po zalaniu gorącą wodą rozprostowują się prezentując się w całej okazałości. Doceniana jest szeroko za swój smak i charakterystyczny słodkawo kwiatowy aromat. Herbata ta wyśmienicie nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Słodki napar ma kolor żółto - złoty, w smaku przypomina kwitnące łąki z charakterystycznymi nutami kwiatów oraz miodu.
Parzenie:
Przepis chiński : ok. 5 gramów na gaiwan lub małego yixinga (pojemność około 100 ml). Czas I parzenia powinien wynosić od 20 do 40 sekund. II parzenie ok. 20 sekund. Każde kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście sekund. W ten sposób herbatę można parzyć nawet do 10 razy. Przed pierwszym parzeniem można wykonać szybkie przepłukanie liści (polegające na wlaniu i wylaniu gorącej wody na nie dłużej niż 10 sekund). W ten sposób ogrzewamy i otwieramy liście przed właściwym przygotowaniem herbaty.
Przepis zachodni: I parzenie ok. 1-2 minuty, 1 gram herbaty na każde 50 ml pojemności naczynia. II parzenie skracamy do około 30 sekund, gdyż liście są już otwarte i nasiąknięte wodą. III parzenie ponownie wydłużamy do ok. 1-2 minut.