Człowiek i natura są stworzeni do tego, by ze sobą współpracować – powiedziała babcia Helena. Na dowód tego pokazała wnukowi grzyby rosnące na drzewie – ucho bzowe, które ma takie same właściwości, jak chińskie grzyby stosowane w lecznictwie. Mimo licznych podróży babcia była zdania, że w obliczu takiego bogactwa sprowadzanie zamorskich specyfików zwyczajnie nie ma sensu. Istniało jednak kilka produktów dla których zmuszona była zrobić wyjątek. Jednym z nich był imbir. Dla jego smaku, prozdrowotnych właściwości i intensywnego aromatu nie da się znaleźć alternatywy.
KULISY POWSTAWANIA SŁOICZKA
Cytryna i imbir znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Czemu nie połączyć ich więc w ramach jednego słoiczka? Czerpmy z natury tyle, ile jest to możliwe! Podobnie jak babcia Helena z powodzeniem radzimy sobie bez konserwantów.
DO CZEGO MOŻNA WYKORZYSTAĆ SŁOICZEK?
Zarówno cytryny jak i syrop można dodawać do herbaty, grzanego wina i innych rozgrzewających napojów. Te same składniki latem przeobrażają się w orzeźwiającą lemoniadę. Na połączeniu z kroplą syropu i plastrem cytryny ze słoiczka zyskają też dania mięsne, zwłaszcza te na bazie drobiu.
INFORMACJE O PRODUKCIE
Składniki: cytryny 50%*, cukier, imbir 20%*. *spoza Polski
Masa netto: 230g
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna: 856kJ/ 205kcal, tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g, węglowodany: 51g, w tym cukry: 50g, białko: 0g, sól: 0g
Właściwości produktu:
- naturalnie bezglutenowy
- odpowiedni dla wegan