Tegoroczna zima była zimą tylko w teorii. Helena potrafiła jednak skutecznie zrekompensować sobie brak śniegu. Zamiast wdawać się w bezsensowne dyskusje z pogodą, przynosiła z piwnicy butelkę wina, syrop imbirowy i kilka pomarańczy. Potem wystarczyło pozwolić, by ciepłe korzenne aromaty obiegły cały dom. Wreszcie czuć, że mamy grudzień.
KULISY PRZYGOTOWANIA SYROPU
Syrop imbirowy wytwarzany jest z naturalnych przypraw z dodatkiem soku z cytryny. Żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i sztucznych barwników – bazujemy jedynie na naturalnych składnikach.
Tegoroczna zima była zimą tylko w teorii. Helena potrafiła jednak skutecznie zrekompensować sobie brak śniegu. Zamiast wdawać się w bezsensowne dyskusje z pogodą, przynosiła z piwnicy butelkę wina, syrop imbirowy i kilka pomarańczy. Potem wystarczyło pozwolić, by ciepłe korzenne aromaty obiegły cały dom. Wreszcie czuć, że mamy grudzień.
KULISY PRZYGOTOWANIA SYROPU
Syrop imbirowy wytwarzany jest z naturalnych przypraw z dodatkiem soku z cytryny. Żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i sztucznych barwników – bazujemy jedynie na naturalnych składnikach.
PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA
Syrop imbirowy, aż się prosi o dodanie do herbaty, grzanego wina lub piwa. Dobrze smakuje też z owsianką, deserami i naleśnikami podawanymi na słodko.
INFORMACJE O PRODUKCIE
Składniki:
cukier, woda, imbir 12% (spoza Polski), sok z cytryny, goździki.
Zawartość netto:
200ml
Zastosowanie:
do herbaty i grzańców, napojów i deserów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna: 1004kJ/ 240kcal, tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g, węglowodany: 58g, w tym cukry: 57g, białko: 0g, sól: 0g
Basia miała absolutny zakaz podjadania owoców czarnego bzu prosto z drzewa. Gdy przyszła pora, babcia wiedziała, że to już czas i sama ogałacała krzaczki z ciemnych koralików. To właśnie w tym momencie owoce miały największą wartość. Powstawał z nich syrop w kolorze czerwonego wina. Stanowił panaceum na wszelkie sezonowe dolegliwości i miał przyjemny,...
Idealny do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów.
Syrop malina z miodem przygotowywany jest wedle starych, wypróbowanych receptur, które znane są nam od lat. Każda buteleczka przygotowywana jest ręcznie bez wykorzystania sztucznych barwników i konserwantów. Osad na dnie jest zjawiskiem naturalnym. Pochodzi z tkanki owocowej...
Na babcinym strychu roiło się od skarbów. Chodzi nie tylko o rodzinne pamiątki. W pamięci Tadeusza znacznie lepiej zapisały się pęki ziół suszące się u szczytu drewnianych belek. Melisa, chmiel, nagietek, pokrzywa - wszystkie razem nadawały wnętrzu lekki, orzeźwiający zapach rodem z rozgrzanej słońcem łąki. Babcia znajdowała dla nich szereg zastosowań....
W specjalnej skrytce kredensu z witrażami, Babcia Helena trzymała najbardziej pachnący, romantyczny, piękny, słodki, smaczny i kobiecy, taki przypominaj 1 ący lato- syrop kwiatowy. To połączenie kwiatu czarnego bzu, płatków róży i lawendy. Babcia wyciągała go tylko na specjalne okazje, a wtedy opowiadała Basi taką historię:
Majowo - czerwcowy kwiat...
W rodzinie Basi zawsze przygotowywano kalendarz adwentowy. Nie była to jednak zwykła bombonierka, jakie widuje się dziś w supermarketach. Ich kalendarz przypominał niewielką komódkę z szufladkami. W każdej z nich znajdowało się specjalne zadanie. Rankiem 15 grudnia Basia odczytała następująca wiadomość: „Udaj się do spiżarni i przynieś syrop korzenny....
Powietrze było gorące i suche niczym na Saharze. Podczas takich dni ukojenie można było znaleźć tylko w piwnicy. Basia nie zamierzała spędzić tam jednak całego dnia. Chwyciła więc za butelkę z syropem z mięty i limonki. Teraz do zaspokojenia pragnienia wystarczy już tylko woda i pokaźna ilość lodu. Łyk powstałej w ten sposób lemoniady sprawił, że upał...
Idealne do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów.
Imbir i maliny bardzo często wykorzystuje się do przygotowania zimowej herbaty. Postanowiliśmy więc połączyć ich smaki pod nakrętką jednej buteleczki, tak by sporządzanie zimowych rozgrzewających napojów było jeszcze prostsze. Oryginalny smak syropu został ponadto wzbogacony o...
W maju już cały ogród był wypełniony kolorami, drzewa obsypane kwiatami zapowiadały obfite zbiory owoców. Basi i Krzysiowi nie można ich było zrywać, jedynie na zbiór czekały okazałe baldachy białych kwiatów z krzewów dzikiego bzu. Wokół unosił się wspaniały aromat, który przyciągał dzieci jak pszczoły do miodu. Babcia zarządzała poranną pobudkę, żeby...
Tegoroczna zima była zimą tylko w teorii. Helena potrafiła jednak skutecznie zrekompensować sobie brak śniegu. Zamiast wdawać się w bezsensowne dyskusje z pogodą, przynosiła z piwnicy butelkę wina, syrop imbirowy i kilka pomarańczy. Potem wystarczyło pozwolić, by ciepłe korzenne aromaty obiegły cały dom. Wreszcie czuć, że mamy grudzień.
KULISY PRZYGOTOWANIA SYROPU
Syrop imbirowy wytwarzany jest z naturalnych przypraw z dodatkiem soku z cytryny. Żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i sztucznych barwników – bazujemy jedynie na naturalnych składnikach.