Yerba Mate & Rooibos - Tajemniczy Układ. Kompozycja składająca się z najwyższej jakości ziół Yerba Mate oraz Rooibosa. Oba składniki słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Wspaniałe połączenie,dodatkowo wzbogacone kwiatami nagietka, róży oraz bławatka. Wyjątkowo orzeźwiający napar w pięknym jasno-bursztynowym kolorze z przyjemną kwiatową nutą. Bogactwo naturalnych substancji odżywczych, pobudzających ciało i umysł.
Yerba Mate (liście i kwiaty ostrokrzewu paragwajskiego) słynie z wielu właściwości , najważniejsze z nich:
- Zawiera dużą dawkę kofeiny, ale w przećiwieństwie do kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego.
- Wspomaga odchudzanie.
- Redukuję stres oraz zmęczenie.
- Oczyszcza krew z toksyn.
- Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, polepsza zdolność koncentracji.
Rooibos (czerwonokrzew) zioło pochodzi z Republiki Południowej Afryki słynie przede wszystkim z :
- Zerowej zawartości garbników oraz kofeiny,jest wyjątkowo łagodny.
- Wspomaga wydzielanie serotoniny dzięki czemu ma działanie antydepresyjne.
- Zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy, które skutecznie hamują produkcję komórek nowotworowych.
- Skutecznie obniża ciśnienie krwi.
- Spowalnia procesy starzenia.
- Zawiera mnóstwo mikroelementów i wit. C.
Kraj pochodzenia: Brazylia, RPA
Skład: Rooibos, Yerba Mate, poączki róży, nagietek, bławatek, aromat
Sposób parzenia: ok. 1,5 łyżeczki suszu parzyć pod przykryciem od 4 do 8 min. w 200ml wody w temp. 90OC. Po zakończeniu parzenia oddzielić susz od gotowego naparu. Smacznego!
Przygotowanie Yerby w sposób tradycyjny:
- Wsyp Yerba Mate do ok. 1/2 - 3/4 objętości naczynia (wedle uznania).
- Przykryj naczynie dłonią, odwróć do góry nogami i wstrząśnij.
- Odwróć naczynie tak, aby susz ułożył się po jednej stronie.
- Wlej wodę o temp. 70-80°C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia.
- Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce gdzie wcześniej lana była woda.
- Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj ok. 2-3 minuty. Dolej jeszcze odrobinę wody. Smacznego!