Herbata z uprawy Khongea w Indiach. Jej produkcja jest ściśle limitowana. Herbata bardzo ceniona i mająca wielu zwolenników na całym świecie. Na susz wchodzą tylko młode liście krzewów herbacianych. Napar klarowny w zielono złotym odcieniu, w smaku lekka nieco słodka. Sprawdzi się o każdej porze dnia, zwłaszcza po posiłkach.
Należy podkreślić, że Kongea jest jednym z wzorcowych ogrodów w Assam, słynie z wyjątkowego podejścia do uprawy, zbioru i przetwarzania herbaty. Dba nie tylko o wysoką jakość herbaty ale również o swych pracowników.
Skład – zielona herbata liściasta
Pochodzenie – Indie
Sposób parzenia – 1-1,5 łyżki suszu na 200 ml. wody w temp. ok. 80oC. Parzyć pod przykryciem od 1-3 min. Po zakończeniu czasu parzenia należy oddzielić susz od gotowego naparu. Nadaje się do wielokrotnego użycia. Smacznego!