Genmaicha to odmiana zielonej herbaty wzbogacona prażonymi ziarenkami ryżu. Po zaparzeniu otrzymujemy złoto-zielony napar. W smaku lekko słodkawa i orzeźwiająca z orzechowo-ryżowo-kasztanową nutą. Napar wybitny, nie może go zabraknąć w herbacianej kolekcji miło zaskakuję interesującym, niebanalnym smakiem każdego poczęstowanego gościa.
Ciekawostką jest to, że genmaicha w dawnej Japonii była produktem kierowanym do najbiedniejszych. Ryż dodawano do liści, aby zwiększyć ich masę. Okazało się jednak, że herbata jest wyjątkowo smaczna i zyskała uznanie wśród wyższych warstw społecznych. Mówi się o niej niekiedy „Popcorntea“, ponieważ podczas prażenia ryż niekiedy pęka i wygląda jak popcorn. Wyróżniają się silniejszym posmakiem i mniejszą zawartością teiny, dzięki czemu może być pita nawet wieczorową porą.
Skład – zielona herbata sencha, prażony ryż
Pochodzenie – Chiny
Sposób parzenia - 1 łyżeczka na 200 ml. wody w temp. ok. 80 st C , czas parzenia 1-3 min. Po zakończeniu czasu parzenia należy oddzielić susz od gotowego naparu. Smacznego!