BI LUO CHUN prawdziwy specjał wśród herbat zielonych. Herbata pochodząca z Dongting w prowincji Jiangsu w Chinach. Krzewy tej herbaty rosną wśród drzew owocowych, dzięki czemu liście herbaty wchłaniają owocowy zapach. Zbiory dokonywane są wczesną wiosną, zbierany jest tylko pączek z jednym listkiem. Następnie herbata zwijana jest ręcznie w małe spiralki pokryte delikatnym srebrnym puszkiem.
Bi Lo Chun -Biluochun to wyjątkowa herbata, która nawet zagorzałego przeciwnika herbat zielonych z pewnością sobie zjedna. Nazwa po przetłumaczeniu "nefrytowa spirala wiosny" odzwierciedla kształt listków, które przypominają ciemnozielone spirale. Jest to herbata wyjątkowa, którą trzeba spróbować. Polecamy wszystkim zwolennikom naturalnych smaków i aromatów.
Właściwości zielonej herbaty
- Zawiera antyoksydanty, w tym polifenole takie jak galusan epidallokatechiny (EGCG), który skutecznie inaktywuje szkodliwe działanie wolnych rodników.
- Zawiera sporą dawkę katechin oraz cennych mikroelementów.
- Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona herbata zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu przez termogenezę oraz utlenianie tłuszczu.
- Może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom skóry i nowotworom.
- Wzmacnia prawidłowe działanie układu krążenia oraz metabolizmu.
Skład – herbata zielona Bi Luo Chun
Pochodzenie – Chiny
Parzenie - 1 łyżeczka herbaty na 200 ml wody w temp. ok. 70-80 st. Celsjusza, czas zaparzania od 1-1,5 min pod przykryciem. Po zakończeniu parzenia należy oddzielić liście od gotowego naparu. Smacznego!