MATCHA GREEN - Wysokiej jakości chińska Matcha o mocnym zielonym aromacie (green taste) oraz fantastycznym smaku umami. Rewelacyjna herbata do przygotowania w matchawanie za pomocą chasenu. Doskonała do picia oraz jako składnik wielu potraw, wspaniale podkreśla smak sushi. Może być również naturalnym barwnikiem oraz składnikiem ciast oraz deserów lodowych. Polecamy na zimno z kostkami lodu i trawą cytrynową lub na ciepło, jako doskonałą rozgrzewkę dla organizmu. Warta spróbowania jest też Matcha Latte ze spienionym mlekiem. Technika produkcji machy, pozwala zachować naturalny smak oraz wyjątkową świeżość naparu.
WŁAŚCIWOŚCI
- Matcha to bardzo silny antyoksydant dzięki któremu czujemy się zdrowsi, a procesy starzenia ulegają spowolnieniu.
- Uspakaja, podnosi poziom energii oraz relaksuje. Od tysiąca lat matcha jest używana podczas długich medytacji przez chińskich taoistów i japońskich buddyjskich mnichów Zen jako środek wspomagający utrzymanie spokoju oraz jasności umysłu.
- Bogactwo katechin, EGCG. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe oraz jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C. Ponieważ pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście herbaciane, jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty.
- Wzmacnia układ immunologiczny Katechiny mają właściwości antybiotyczne i wzmacniają nasz układ odpornościowy działając antybakteryjnie i antywirusowo. Jedna filiżanka dostarcza do organizmu duże ilości witaminy A i C, potasu, wapnia i żelaza.
Pochodzenie – Chiny
Składniki – zielona herbata
Przygotowanie - należy parzyć 0,5 min, w temperaturze wody 70-80°C. Zalecana dawka to 2-3 g na 150 ml.