Japan Bancha Premium - Zielona japońska herbata z późniejszego zbioru o nieco większych, charakterystycznie płaskich zielonych liściach. Smak pełny, rozpływający się w ustach – bez grama goryczki, przyjemnie gładki. Idealnie zbalansowane nuty przypominają nieco orzech i dają wrażenie gęstego, maślanego charakteru.
Bancha to druga najpopularniejsza herbata spożywana w Japonii. Jest bogata w makro i mikroelementy, a ponadto zawartość teiny w jej liściach jest nieco obniżona, co może wpłynąć na niższe, delikatniejsze pobudzenie dzięki czemu może być spożywana późniejszą porą.
Skład – zielona herbata Bancha
Pochodzenie – Japonia
Sposób przygotowania - Napar przygotowujemy w standardowej proporcji 2-3 gramy suszu na około 120 ml. Temperatura parzenia wynosi ok. 80-85°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty, oczywiście z uwzględnieniem własnych preferencji. Nadaje się do wielokrotnego parzenia.