Jeden z ciekawszych rodzajów zielonej herbaty charakteryzujący się ciasno zwiniętymi liśćmi. Już podczas suszenia liście zwijane są w błyszczące, drobne kulki, wyglądem przypominające proch strzelniczy bądź perły. Im ciaśniej liście są zwinięte, tym susz cenniejszy. Po zalaniu gorącą wodą liście pęcznieją i rozwijają się. Napar ma delikatny, słodkawy smak oraz klarowną zielonozłotą barwę. Napar z Gunpowder Specjal wybornie smakuję i pobudza w zimowe dni dodając energii, jak również w gorące popołudnia z kostkami lodu doprawiony miętą i cytryną wspaniale chłodząc organizm. Herbata wyjątkowo wydajna można zaparzać nawet trzykrotnie!
Skład - herbata zielona Gunpowder Chiny
Pochodzenie - Chiny
Parzenie - Ponieważ liście są bardzo ciasno zwinięte, wykorzystujemy mniejszą ilość suszu ok. 1 łyżeczki na 200 ml. Wody w temp. 75-80 o C. Czas zaparzania od 1-3 min pod przykryciem. Po zakończeniu parzenia należy oddzielić liście od naparu. Smacznego!