Japan Kukicha Organic – to niezwykła zielona japońska herbata. Tworzą ją gałązki i łodyżki, czyli zupełnie inne części krzewów niż te, które spotykamy w pozostałych herbatach. Stąd właśnie nazwa „kuki” oznaczająca patyk. Napar jasnozielony o słodkim, delikatnie mleczno-śmietankowym aromacie. Herbata wyróżnia się wysoką zawartością L-teaniny, która w znacznych ilościach występują w łodygach. Substancja ta słynie ze swoich relaksujących właściwości. Wykazuje ponadto pozytywne działanie na pamięć, koncentrację i zdolności do nauki. Posiada znikomą zawartość kofeiny, można więc podawać ją dzieciom, a także pić wieczorem, nawet przed snem.
Skład – zielona herbata kukicha
Pochodzenie – Japonia
Sposób przygotowania - Napar przygotowujemy w standardowej proporcji 2-3 gramy suszu na około 120 ml. Temperatura parzenia wynosi ok. 80-85°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty, oczywiście z uwzględnieniem własnych preferencji. Nadaje się do wielokrotnego parzenia.