YELLOW MAO FENG prawdopodobnie jedna z najlepszych herbat na świecie zaliczana do tzw. carskich. Wyjątkowa i wręcz unikatowa propozycja dla prawdziwych koneserów herbat. Mao feng oznacza dosłownie „włochate szczyty”, co odnosi się do drobnego meszku pokrywającego młode pąki herbaty. Termin Mao Feng zyskał jednak w żargonie herbacianym bardziej sprecyzowane znaczenie: oznacza herbatę zrywaną najczęściej w standardzie pąk i dwa liście, która nie przechodzi formowania liści. Ponieważ liście Mao Feng nie są zwijane, a tym samym ściany komórkowe pozostają w dużej mierze nieuszkodzone, substancje z liści są wolniej uwalniane. Dlatego jest to herbata bardzo delikatna charakteryzująca się wiosennym czystym aromatem oraz lekko orzechowo kwiatowo orzechowym smakiem. Wspaniała herbata, która z powodzeniem zadowoli najbardziej wyrafinowane gusta prawdziwych koneserów naturalnych herbat.
Pochodzenie – Chiny
Skład – Yellow Mao Feng
Parzenie - Napar przygotowujemy w standardowej proporcji 2-3 gramy suszu na około 120 ml. Temperatura parzenia wynosi ok. 80-85°C. Czas parzenia to najczęściej 2-3 minuty, oczywiście z uwzględnieniem własnych preferencji. Nadaje się do wielokrotnego parzenia.