CZARNA HERBATA NEPAL SFTGFOP-1 ShangriLa ORG. Jasno bursztynowy klarowny napar wspaniale komponuje się ze spokojnym owocowo-kwiatowym smakiem. Zapach listków herbaty jest szlachetną kombinacją zapachów chleba, owoców cytrusowych oraz miodu. Filiżanka naparu z dalekiego Nepalu to jedna z naszych ulubionych propozycji na popołudniowy relaks.
Miejsce zbioru Nepal SFTGFOP1 FF Shangri-La znajduje się w niewielkiej odległości od Darjeeling, dlatego posiada również zalety tradycyjnych herbat Darjeeling.
Plantacja Himalayan Shangrila została założona w 1999 roku. Jest rozpostarta na 250 hektarach zielonych wzgórz i obejmuje areał będący w posiadaniu 7 grup producenckich i ok. 900 rolników indywidualnych. Pomimo swojej krótkiej historii udało się jej uzyskać bardzo dobrą renomę. Herbata zrywana ręcznie i przetwarzana tradycyjnymi sposobami. Charakteryzuję ją duża zawartość jasnych tipsów, (tzw. silver tips – liści pochodzących z górnej partii krzewu herbacianego), pochodzą one z pierwszego, wiosennego zbioru.
Skład – czarna herbata liściasta
Pochodzenie – Nepal
Przygotowanie - 1 łyżeczka herbaty na 200 ml wody w temp. ok. 98 st. Celsjusza, czas zaparzania od 1-3 min pod przykryciem. Nie należy przekraczać zalecanego czasu parzenia. Po zakończeniu czasu należy oddzielić liście od gotowego naparu. Smacznego!