W specjalnej skrytce kredensu z witrażami, Babcia Helena trzymała najbardziej pachnący, romantyczny, piękny, słodki, smaczny i kobiecy, taki przypominający lato- syrop kwiatowy. To połączenie kwiatu czarnego bzu, płatków róży i lawendy. Babcia wyciągała go tylko na specjalne okazje, a wtedy opowiadała Basi taką historię:
Majowo - czerwcowy kwiat czarnego bzu zaprosił do tańca lipcową różę, do tego dołączyła sierpniowa lawenda i razem zatańczyli Twista. Ja ich razem na tym przyłapałam i w butelkę zakręcałam. Tam trochę poleżakowali, aż się w pyszny syrop przemieniali.
Basia uwielbiała tę opowieść i z niecierpliwością czekała, na moment, kiedy Babcia oznajmiała, że wszystkie smaki kwiatów się "przegryzły" i jest gotowy do picia.
KULISY POWSTAWANIA SYROPU
Połączyliśmy 3 syropy, do których wyciągi były przygotowywane w kolejności dojrzewania i zbiorów. Odpowiednio przypilnowane terminy zbiorów gwarantują niepowtarzalny aromat. Syrop przyrządzamy domowym sposobem, tak jak robiła to nasza babcia. Prosty skład gwarantuje odwzorowanie starych, sprawdzonych receptur.
PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA
Syrop z kwiatów warto dodawać do herbaty. Latem jest wyśmienity jako dodatek do wody, która podana z lodem idealnie gasi pragnienie. Może on też służyć do przygotowania deserów, do sporządzania lodów, dressingów do sałatek.
INFORMACJE O PRODUKCIE
Składniki:
cukier, wyciąg z kwiatów 38% (woda, płatki róży*, kwiat czarnego bzu, kwiat lawendy, hibiskus), sok z cytryny. *spoza Polski
Zawartość netto:
200 ml
Zastosowanie:
do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wartość energetyczna: 903kJ/216kcal, tłuszcz: 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g, węglowodany: 53g, w tym cukry: 52g, białko: 0g, sól: 0g
Właściwości produktu:
- naturalnie bezglutenowy
- odpowiedni dla wegan