LUNG CHING ,,Smocze źródło’’ – to jedna z najbardziej cenionych herbat zielonych, której nie może zabraknąć w kolekcji prawdziwego smakosza zielonych naparów. Cechuje ją lekko kwiatowy przyjemny smak oraz słodkawy posmak. Posiada duże sprasowane, zielonkawe liście. Lung Ching uprawiana jest w okolicach Hangzhou w chińskiej prowincji Zhejiang. Obszar ten posiada unikatowy mikroklimat co wpływa na wyjątkowe walory smakowe tej herbaty. Nazwa wywodzi się od wioski Longjing, gdzie buddyjscy mnisi przygotowują ją dla strudzonych pielgrzymów, ku chwil wyciszenia i pokrzepienia ciała i umysłu.
Wyjątkowy specjał, polecany szczególnie poranną porą kiedy doskonale pobudza i dodaje energii potrzebnej każdego dnia. Zapraszamy serdecznie.
Właściwości zielonej herbaty
- Zawiera antyoksydanty, w tym polifenole takie jak galusan epidallokatechiny (EGCG), który skutecznie inaktywuje szkodliwe działanie wolnych rodników.
- Zawiera sporą dawkę katechin oraz cennych mikroelementów.
- Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona herbata zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu przez termogenezę oraz utlenianie tłuszczu.
- Może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom skóry i nowotworom.
- Wzmacnia prawidłowe działanie układu krążenia oraz metabolizmu.
Skład – herbata zielona Lung Ching
Pochodzenie – Chiny
Parzenie - 1 łyżeczka herbaty na 200 ml wody w temp. ok. 70-80 st. Celsjusza, czas zaparzania od 1-1,5 min pod przykryciem. Po zakończeniu parzenia należy oddzielić liście od gotowego naparu. Smacznego!